مسائل مربوط به دوران قاعدگی از جمله مشکلاتی است که اکثر بانوان با آن درگیرند و این دوران در مورد عزیزانی که دارای معلولیت هستند با دردسرها و چالشهای بیشتری روبروست. در این نوشته که به دست سایت توانیتو گرد آمده است در صدد هستیم تا در مورد دوران قاعدگی برای افراد کمتوان یا افرادی که دارای معلولیت هستند صحبت کنیم، مشکلات آن را عنوان نموده و راهکارهایی که کمک میکند تا این عزیزان راحتتر دوران عادت ماهیانه را سپری کنند را عنوان نماییم.
دستاندرکاران سایت توانیتو، به عنوان یک مجموعه ارائه خدمات آموزشی، خدمات درمانی، بهداشتی و پزشکی و … تلاش نمودهاند تا در وهله اول، زندگی و شرایط آن را برای افراد دارای معلولیت را بهبود بخشند، تلاش نمایند تا سایر شهروندان، عزیزانِ دارای معلولیت را ورای مشکلات جسمی و ذهنیشان بپذیرند و با ایشان همانند مردم عادی، بدون ترحم و بدون نگاهی از بالا به پایین برخورد نمایند. بپذیرند که معلولیت در ایشان نشانه یک نقص نیست بلکه صرفا یک تفاوت محسوب میشود.
پیش از هر چیز، شایسته است بدانید که، اصطلاحی که در مورد افراد کم توان ذهنی استفاده میشود در واقع یک نوع اختلال هوشی محسوب میشود که برگشتناپذیر است. این نوع از اختلال در سنین ابتدایی زندگی به وجود میآید و عملکردهای اجتماعی فرد را با اختلال مواجه مینماید.
عوامل ژنتیکی و محیطی هر دو میتوانند در این اختلال نقش داشته باشند.
عادت ماهیانه
اصلیترین نشانه در کارکرد درستِ دستگاه تناسلی بانوانی که به سن بلوغ میرسند، خارج شدن خون بعد از دوران تخمکگذاری است که به صورت معمول، هر ماه به وقوع میپیوندد. این فرایند اصطلاحا دوران عادت ماهیانه خوانده میشود.
دوران عادت ماهیانه برای برخی از بانوان، چه دارای معلولیت باشند و چه بدون معلولیت، بسیار دردناک بوده و با خونریزی شدید همراه است.
دوران پیاماس
دوران پیش از قاعدگی با سندرومی به نام PMS شناخته میشود. این مشکل حدودا دو هفته پیش از شروع عادت ماهیانه در افراد بروز میکند و در این دوران، بانوانِ دارای معلولیت یا بانوان کمتوان ذهنی، همانند سایر زنان، علائم مختلف جسمی و خلقی را تجربه مینمایند. دوران PMS علائمی دارد که میتوان برای افراد دارای معلولیت و یا کم توان ذهنی آنها را این گونه نام برد:
- اضطراب
- یبوست
- خستگی
- افسردگی
- زودرنجی
- سردرد
- جوش صورت
- کم خونی
- گرفتگی
به صورت کلی دوران PMS و علائم آن ممکن است در هر دوره، با دوره قبل و بعد تفاوت داشته باشد. لیکن اکثر افرادِ دارای معلولیت و بدون معلولیت، این دوران را به صورتی دردناک و گاها ناراحتکننده تجربه میکنند.
به صورت کلی، چرخه پریودی در افراد دارای معلولیت یا افراد کمتوان ذهنی با یکدیگر متفاوت است. برای مثال ممکن است یک فرد دارای معلولیت یک چرخه خاص در عادت ماهیانه داشته باشد که با توجه به شرایط جسمی و سنی طبیعیست، اما فرد دیگری که دارای معلولیت است یا کم توان ذهنیست، با همان چرخه پریودی دچار مشکل باشد.
آن چه اهمیت دارد این است که افراد دارای معلولیت یا افراد کم توان ذهنی، خودشان، اطرافیانشان و یا اشخاصی که از ایشان مراقبت و پرستاری میکنند، سیکل پریودیِ آنها را بشناسند و در صورت اختلال یا بینظمی، به پزشک مراجعه نمایند.
این مشکلات ممکن است به واسطه کیست، تومورهای مختلف، ایجاد تفاوت در نوع رژیم غذایی، ملتهب شدن دهانه رحم، کم کار شدن تیروئید و یا مشکلات این چنینی به وجود آید.
قاعدگیهای دردناک در افراد دارای معلولیت
برخی اوقات به دلایلی چون مشکلات التهابی در لگن و یا رشد بافتهایی در داخل و یا خارج از رحم، ممکن است دوران پریودی با دردهای سختی روبرو باشد.
میگرن
حدوداً۲۰ درصد از افرادی که دوران قاعدگی را تجربه میکنند، از سردردهای شدید در دوران پیش از قاعدگی رنج میبرند. در این صورت برای فردِ دارای معلولیت یا کم توان ذهنی که در خانه دارید، جهت مصرف دارو یا مسکن، با پزشک مشورت کنید.
عفونت
از آن جایی که میزان ph در واژن، به هنگام قاعدگی متغیر است، احتمال ازدیاد مخمرها و بروز عفونت در تمامی بانوان افزایش مییابد.
با توجه به نکات فوقالذکر، دوران قاعدگی دورانی پر از چالشهای گوناگون است و این چالشها برای افراد دارای معلولیت با شدت بیشتری روبهروست.
فراموش نکنید اگر افراد دارای معلولیت را به پرستار سپردهاید، توصیههای لازم در خصوص دوران عادت ماهیانه را به ایشان بدهید. به گونهای که رفتارِ فردِ مراقب طوری نباشد که این عزیزان احساس بدی پیدا کنند. افرادی که به عنوان پرستارِ این عزیزان فعالیت میکنند باید ایشان را به تحرک وا دارند. زیرا برعکس تصور عموم، به هنگام تحرکی عادی، خروج خون از بدن به هنگام عادت ماهیانه راحتتر انجام میپذیرد.
عزیزانی که روی ویلچر مینشینند و مابقی زندگیشان به صورت کاملا عادی انجام میشود، بهتر است برای جلوگیری از عرقسوز شدن از لباسزیرهای نخی استفاده نموده و پدهایی را به کار ببندند که جنسی پنبهای دارند، و در صورت امکان استفاده از واکر برای انجام تحرک در این دوران را فراموش نکنند.
راههای کاهش دردهای پریودی در افراد دارای معلولیت
- مصرف دارچین، شکلاتهای تلخ، زنجبیل
- مصرف آجیل
- ماساژ با روغنهایی چون اسطوخودوس
- نوشیدن آب گرم به مقدار زیاد
- مصرف مسکن البته تحت نظر پزشک
- انجام تنفس شکمی
- دوش آب گرم
- استفاده از کیسههای آب گرم
- دمکرده رازیانه به همراه عسل، پیش از شروع دوران قاعدگی
کلام آخر
بسیاری از بانوان با شنیدن نام عادت ماهیانه رنجور و نگران میشوند. زیرا این دوران برای برخی از آنها همراه با افسردگی، رنج، بیحالی، تهوع و مشکلات دیگر است.
البته که این سختیها در مقایسه با چالشهایی که افراد دارای معلولیت در دوران قاعدگی تجربه میکنند هیچ است.
در این مقاله که به دست سایت توانیتو گردآوری شده، در مورد دوران قاعدگیِ بانوانِ دارای معلولیت صحبت نموده و راهکارهایی برای کاهش سختیها در این دوران ارائه دادیم. فراموش نکنید که شما میتوانید از خدمات توانیتو در پرستاری و مراقبت تخصصی از عزیزانِ دارای معلولیت خود نیز بهره ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید