دوران سالمندی ممکن است برای افراد، به علت بیتوجهی و مراقبهای بهداشتی ناقص، خطراتی خاموش در بر داشته باشد. تغییر فیزیولوژیک در بدن افراد سالمند، ممکن است منجر به تهدید سلامت این افراد شود.
بیماریهایی ک عمدتا قاتل خاموش نامیده میشوند، علائمی ندارند که قابل مشاهده و مشهود باشد و از این جهت خاموش نامیده میشوند. بنابراین خطرناک هستند.
ندانستن درباره بیماریها و متوجه نشدن افراد سالمند و در نتیجه پیگیری نکردن آنها، میتواند باعث پیشرفت بیماری و حتی شاید منجر به مرگ شود.
بنابراین بهتر است در این مقاله بیشتر به این بیماریها بپردازیم و بیشتر درباره آنها بدانیم. پس با توانیتو همراه باشید.
- هپاتیت
از انواع بیماریهایی که ممکن است افراد سالمند به آن مبتلا شوند، هپاتیت میباشد. هپاتیت در واقع یک التهاب کبدی است. از انواع هپاتیت میتوان به هپاتیت A, B, C, D اشاره کرد.
سالمندانی که دچار هپاتیت نوع A میشوند اغلب بیاشتهایی، دل درد، ادرار تیرهرنگ و تهوع و استفراغ را تجربه میکنند. هپاتیت A و E به طور کلی از طریق مواد غذایی و آب آلوده ایجاد میشود.
هپاتیت نوع B , C و D میتواند به وسیله خون آلوده و یا رابطه جنسی آلوده به وجود بیاید.
علت خاموش بودن این بیماری این است که، ممکن است افراد، این بیماری را زمان بسیار طولانی در بدن خود به همراه داشته باشند و علائمی غیر از خستگی، زردی مدفوع، حالت تهوع و… را تجربه نکنند.
- سرطان پوست
از جمله دلایل بسیار مهم برای ابتلا به بیماری سرطان پوست، ارتباط بیش از حد پرتو فرابنفش با بدن افراد سالمند است. این نوع سرطان از جمله بیماریهایی است که، بسیار شایع و متداول میباشد. به طور کلی، اشعه فرابنفش قادر به کشتن DNA های موجود در سلولهای پوستی میگردد.
در تحقیقات انجام شده، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که افراد سالمند به دلیل نداشتن سیستم ایمنی قوی در برابر این اشعههای خطرناک، از سایر سنین بیشتر در معرض سرطان پوست قرار دارند.
یکی از نشانههای سرطان پوست، این است که فرد بر روی پوست خود، تا مدتی طولانی، تودهای قرمز را مشاهده میکند.
- فشار خون بالا
فشار خون بالا جزو دستهای از بیماریها میباشد که نشانه یا علائم خاصی، برای تشخیص آن وجود ندارد.
برای فهمیدن وجود فشار خون بالا لازم است به طور منظم با مراجعه به پزشک یا استفاده از دستگاههای خانگی، فشار خون خود را اندازهگیری کنید. در افرادی که فشار خون آنها بیشتر از حد بالا میباشد، نشانههایی مانند خون دماغ، تنگ شدن نفس و یا سردردهای مداوم مشاهده میشود.
این بیماری ممکن است منجر به کاهش کارکردهای مثبت در اندامهایی مانند قلب یا مغز شود. حتی در موارد شدید این بیماری میتواند انواع سکتههای مغزی و قلبی را ایجاد کند. از جمله مسائلی که امکان دارد منجر به این بیماری گردد، مصرف بیش از اندازه نمک، مصرف زیاد الکل و سیگار، کمبود فعالیتهای بدنی، عوامل ژنتیکی و مسائلی مانند اضطراب و استرس میباشد.
- پوکی استخوان
به طور کلی تشخیص پوکی استخوان در ابتدای کار امری دشوار تلقی میشود. بنابراین میتوان این بیماری را بیماری خاموش نامید. این بیماری در ابتدا علائم زیادی از خود بروز نمیدهد.
اگرچه پوکی استخوان شامل حال همه سنین از افراد میشود، اما بیشتر افرادی که دچار این بیماری میشوند سالمند هستند. این بیماری بیشتر پس از یائسگی به وجود میآید. افرادی که دچار پوکی استخوان هستند، عموما مواردی نظیر کم شدن ارتفاع استخوان، شکستگیهای پیاپی، خمیدگی و دردهای پیدر پی پشت را تجربه میکنند.
از جمله کارهایی که میتوان برای جلوگیری از پوکی استخوان انجام داد، خوردن غذاهای سالم و داشتن رژیم غذایی با استفاده از ویتامین D و کلسیم، ورزش کردن و پرهیز از یکجا نشینی، کمکردن مصرف الکل و سیگار میباشد.
- دیابت
از جمله بیماریهایی که افراد زیادی در سراسر دنیا به آن مبتلا هستند، دیابت است. دیابت شامل دو نوع مختلف میشود. در دیابت نوع اول بدن افراد انسولین تولید نمیکند و در نوع دوم، انسولین تولید شده را استفاده نمیکند یا مقدار آن به اندازه کافی نیست.
به طور کلی افراد زیادی در دنیا هستند که مبتلا این بیماری خاموش هستند اما خود خبر ندارند.
با این حال اگر افراد برای درمان و کنترل این بیماری اقدام نکنند، میتواند خطرات بسیار زیادی از جمله نابینایی، خطر قطع عضو، مشکلات قلبی و کلیوی، انواع سکتههای مغزی و قلبی را ایجاد کند. از جمله عواملی که میتواند باعث ایجاد دیابت شود، اضافه وزن، عوامل ژنتیکی و کاهش فعالیتهای جسمانی میباشد.
افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، عموما علائمی مانند تار بودن دید، خستگیهای مداوم، کاهش غیر طبیعی وزن، گرسنگیهای پیدر پی، تکرر ادرار و تشنگیهای مداوم را تجربه میکنند.
- کبد چرب
کبد چرب شامل دو نوع بیماری میگردد. یکی از انواع کبد چرب به وسیله مشروبات الکلی تولید میشود، که کبد چرب الکلی نامیده میشود، و نوع دیگر آن کبد چرب غیر الکلی میباشد. علت کبد چرب غیرالکلی هنوز به وضوح مشخص نیست. این بیماری منجر به جمع شدن چربی در بدن میشود.
کبد چرب نیز به گونهای است که، در ابتدا علائم جدی از خود نشان نمیدهد، بنابراین جزو بیماریهای خاموش محسوب میشود. این بیماری میتواند در افراد سالمند منجر به زخم و التهاب شود.
از علائم و نشانههای این بیماری میتوان به خستگی و کاهش اشتها اشاره کرد. از عواملی که برای این بیماری نشانههای خطر محسوب میشود، چاقی و یا سوء تغذیه است. عملهای جراحی برای کوچک کردن معده نیز خطرناک به حساب میآیند.
برای درمان و کنترل کبد چرب ورزش میتواند تاثیر بسزایی داشته باشد. همچنین مصرف میوه و سبزیجات و مواد غذایی سالم، میتواند این بیماری را کنترل کند.

نتیجهگیری
بسیاری از بیماریها وجود دارند که افراد سالمند هنگام ابتلا به آنها، از وجودشان باخبر نیستند. این امکان وجود دارد که زمانی به سراغ پیگیری و درمان آنها بروند که دیگر امیدی برای مداوای آنها وجود نداشته باشد.
بنابراین برای سالمندان بهتر است با مراجعه به مراکزی مانند توانیتو، علاوه بر آشنا شدن با روشهای مختلف پیشگیری از ابتلا به این بیماریها، برای وجود یا عدم وجود این بیماریها معاینه انجام دهند.
افراد سالمند با تشخیص زودهنگام بیماریهای خاموش و خطرناک میتوانند روند این بیماریها را کنترل کرده و یا کاهش دهند. همچنین سالمندان شانس بیشتری برای درمان آنها خواهند داشت.
پیشنهاد ما در مجموعه توانیتو این است که سالمندانتان را زیر نظر پزشکان و کارشناسانی که در سایت توانیتو با ما همکاری میکنند، قرار دهید. به این وسیله میتوانید از ابتلای آنان به بیماریهای خاموش و خطرناک جلوگیری کرده یا مانع رشد این بیماریها باشید.
دیدگاهتان را بنویسید